Köttkonsumtion påverkar miljön?
Visste du att konsumtion (produktion) av animaliskaprodukter (alltså ifrån djur) står för en femtedel av världens växthusgasutsläpp? Skulle inte tro det.
En femtedel är ganska mycket. Det beror på att det behövs mycket mark, vatten och energi för att producera kött, i alla fallom man jämför med grönsaker. Idisslande kor släpper ut såkallad metangas, som är mycket värre växthusgas än koldioxid, är också en bidragande orsak.
Men köttkonsumtionen ökar över hela världen. I snitt äter svensken 46 kg kött per person och år. Det är nästan dubbelt så mycket som under 1970-talet.
Mat som innehåller mycket protein (bra att substituera kött med) Dessa produkter är inte bara bra för miljön utan också hälsan (win, win!):
Baljväxter
Bönor
Ärtor
Linser




Källa: WWF, jordbruksverket, hungrig.nu, klara.shapemeup.se, spisa.nu, wikipedia.se
Journalist: Linnea